…

Bij ons thuis

Mantelzorgers maken vaak lange dagen. Het mag dan ook niet verwonderen dat de dag van de mantelzorger symbolisch doorgaat op de langste dag van het jaar. Naar aanleiding hiervan lanceren we bij Gezin & Handicap het project ‘Bij ons thuis’.
‘Bij ons Thuis’ wil ouders (of anderen vanuit het netwerk) van kinderen met een handicap hun verhaal laten doen. Op deze manier kunnen andere ouders geïnspireerd en geraakt worden en (h)erkenning vinden.

‘Bij ons thuis’ wil inspireren en tegelijk ook ontroeren. Net doordat mensen hun verhaal delen, kunnen ze zichzelf maar ook anderen sterker maken. Jullie verhalen tonen hoe het leven er bij jullie uitziet en daar hechten we ontzettend veel waarde aan.

Wil jij ook graag je verhaal delen en tonen hoe het ‘Bij jullie thuis’ is? Stuur ons dan zeker eens een mailtje. Alles is trouwens welkom: een pakkend verhaal, een intiem gedicht, een hartverwarmende podcast…

Welkom ‘Bij ons thuis’!

Terugkommoment – Juni 2020

Hilde kroop in haar pen en schrijft hoe zij de voorbije weken als mantelzorger en thuiswerker heeft ervaren. Ze had zoals veel ouders hoop op de opstart van de lessen voor haar zoon, maar dit liep even anders,…

Terugkommoment

Week van de opvoeding – Mei 2020

Naar aanleiding van de week van de opvoeding, vroegen wij jullie om inspirerende leidraden of adviezen voor andere ouders. We kregen vele mooie reacties. We bundelen even wat enkele ouders bij hun thuis in het achterhoofd proberen te houden:

Tekstjes van ouders

Alles is relatief – April 2020

Sindy schreef vroeger reeds teksten en gedichten over haar dochter Mariken. Deze periode is volgens haar ideaal om te redeneren en terug naar haar pen te grijpen. Sindy schrijft over hoe relatief alles is en hoe ze soms wel een “monstermoeder” lijkt.

Alles is relatief

Moeder in tijden van corona – April 2020

In deze bijdrage laten we graag een mama aan het woord waarvan de dochter tijdens de corona maatregelen in de voorziening verblijft.  Nicole neemt ons even mee in de denkwijze van haar dochter. Een ode en een applaus voor alle mama’s.

Moeder in tijden van corona

In ons kot – Maart 2020

Terwijl het corona-virus ons land in zijn greep heeft, staan veel ouders van een kind met een handicap voor een aartsmoeilijke keuze. Halen ze hun kind naar huis en staan ze de komende weken zelf in voor de zorgen, of blijft hun kind in de voorziening en moeten ze elkaar (althans live) enkele weken missen? Frauke schreef er een stukje over op haar blog.

In ons kot

Anna is anders – Februari 2020

“Loslaten is een andere manier van vasthouden”, hoorden we ooit iemand van jullie zeggen. Dat is ook wat je tussen de lijnen van de laatste blog van “Anna is anders” kan lezen. Mama Renilde vond in haar trukendoos een nieuwe truk om haar dochter tot rust te laten komen, en dat was niet iets voor de hand liggend …

Anna is anders

New young mom in town – Januari 2020

Mama Jolien deelt via Instagram het leven zoals het is, met haar zoontje Léon. Tijdens de zwangerschap kreeg het jonge koppel de boodschap dat hun zoontje het syndroom van Down zou hebben. Léon is een prachtig ventje en Jolien toont fier hun avonturen op haar account.

New young mom in town

Celia en ik – November 2019

Ouders zijn van een kind met een handicap is niet altijd even eenvoudig. Maar wat als je er alleen voor staat? Als de zorg voor je kind op jou alleen terecht komt en er geen partner is om de zorg, je ervaringen of emoties hierrond mee te delen? Maite Morales is de mama van Celia. Een alleenstaande mama. In ‘Celia en ik’ vertelt ze wat dit voor haar betekent.

Celia en ik

Foute bestemming – Oktober 2019

Op de blog ‘Louland’ schrijft Lobke over de wonderlijke avonturen van haar zoon Lou met autisme en haar ervaringen als ASS-mama. Lees hier haar stukje ‘Foute bestemming’.

Foute bestemming

Broeredag – September 2019

In haar luchtige, ludieke, maar ook serieuze blog ‘Down the Roos’ vertelt Jenka over de weg die ze als gezin gaan sinds Roos bij hen is. In ‘Broeredag’ schrijft ze over de unieke band tussen Roos en haar broer Bas.

Broeredag

Pette – Augustus 2019

Robin gaat graag bij haar oma logeren. Pette woont daar ook. Wij selecteerden het fragment “Draadje trek”. Een herkenbaar stukje over vasthouden en loslaten, door de ogen van Robin (12j.). Wil je het boek graag bestellen? Dat kan via deze website.

Draadje trek

Fien Dillen – Juli 2019

Fien heeft een broer met een meervoudige handicap. Als eindwerk voor haar opleiding journalistiek maakte ze een podcast.

Omdat Jan heel muzikaal en auditief is, leek me het erg interessant hierover iets in audio te maken. Dit medium laat je slechts iets horen en niets zien, waardoor je met een open blik kan en zelfs moet luisteren.” Neem eventjes 25 minuutjes de tijd en laat je ontroeren:

Podcast Fien

Frauke Cosaert – Juni 2019

Frauke Cosaert bijt de spits af voor ‘Bij ons Thuis’. Voor sommigen onder jullie zal Frauke geen onbekende meer zijn, ze bracht immers al een pakkende getuigenis op één van onze infoavonden ‘Handicap in je gezin’. Frauke beheert ook een blog, waar ze wel vaker verhalen deelt over haar ouderschap, ze heeft dus al heel wat ervaring in het schrijven. Ben je benieuwd naar haar verhaal voor ‘Bij ons thuis’, hier vind je het terug:

Verhaal Frauke