…

Bruistabletten

Sinds vorig jaar werd mijn wereld net dat tikkeltje rijker; een wereld vol #bruistabletten en wel #bruistablettenforlife!
Waar ik moet beginnen? Geen idee.
Maar het lijkt op een sprookje met ‘er was eens’ en ‘ze leefden nog lang en gelukkig’. En daarmee romantiseer ik misschien een uitzonderlijk mooi verhaal, maar dat verdient deze dan ook meer dan ooit.

In het landschap van zorgouderschap heb je namelijk ‘zuigtabletten’ en ‘bruistabletten’. ‘Zuigtabletten’, dat zijn de mensen die energie uit je zuigen, die je kracht ontnemen door ongepaste opmerkingen, gebrek aan begrip en empathie, die het zorgouderschap ondermijnen en bommen leggen onder een dik tapijt van weerbaarheid, overgave, dagelijkse zorgen maar ook inzet, moed, … en zo veel meer. Het is prikken op pijnlijke plaatsen, zout in de wonde strooien, pulken aan weefsel dat lijkt te zijn genezen.

Maar (én gelukkig) zijn er ook de ‘bruistabletten’. Zij zijn de personen waarbij je dag en nacht terecht kunt, waarbij gesprekken in alle veiligheid plaatsvinden, waar je open en bloot, met een lach en een traan, kan delen wat je op dat moment wilt delen. Kwetsbaarheid wordt omarmd, eerlijkheid is een zekerheid en de liefde voor elkaar des te meer.
Als ik je zou vertellen dat ik enkele andere zorgmama’s pas sinds vorige zomer heb leren kennen en nu al weet dat dit voor het leven is, dan worden wenkbrauwen misschien gefronst of even bedenkelijk mijn richting opgekeken. Maar geloof me, dergelijke uitspraken zal ik niet snel doen…en toch, zij zijn in mijn leven gekomen, hebben mijn hart gestolen en ik kan me geen leven meer zonder hen bedenken. Zo’n vriendschap is uniek.

VVVV

Een Vat Vol Vurige Vrouwen, in iedere betekenis van het woord: de warmte, de decibels, de volharding, de passie, de overgave, de mondigheid, … karakter ten top, Vuurwerk krijg je er dan ook zomaar bij! Sarah D., Siri, Ellen, Jolien, Hanne, Nathalie, Sarah Dn., …. het zijn stuk voor stuk prachtige mensen, met het hart en ‘the mind’ op de juiste plaats. Een klik, een ‘fit’, de puzzelstukjes die in elkaar passen, het kleedje dat als gegoten zit, de perfecte kruiding van een smaakvol gerecht, de lach die iedere kamer doet oplichten, …

Het doet me beseffen dat je je energie best stopt in dergelijke waardevolle relaties. Relaties met betekenis.
Ik kan het je zo verzekeren: het loont meer dan de moeite!

De echtgenoot van één van die bruistabletten omschrijft ons als ‘leeuwinnen’:
We waken, we zorgen, we vechten. Geen moeite wordt gespaard als het om onze kinderen gaat.
Zorgmama’s/papa’s weten waar ik het over heb.
Het is niet altijd gemakkelijk, het vechten voor onze welpen, maar we doen het, onvoorwaardelijk.


Onder het knusse deken van zorgouders gaat warmte nooit verloren!