…

Communicatie – SMOG

 

Communicatie is een belangrijke voorwaarde tot integratie. Spreken Met Ondersteuning van Gebaren, kortweg SMOG helpt kinderen, jongeren en volwassenen met communicatieproblemen om zich verstaanbaarder uit te drukken, hun omgeving beter te begrijpen en helderder te communiceren. 

 

SMOG-cursussen: zo wordt communiceren makkelijker

SMOG combineert spraak met gebaren. De ongeveer vijfhonderd eenvoudige gebaren maken een heldere dagelijkse basiscommunicatie gemakkelijker. Die universele basisgebaren ondersteunen woorden die je vaak op school, in de voorziening, thuis of en in de vrije tijd gebruikt. Ze zijn gemakkelijk aan te leren, en niet moeilijk om uit te voeren. SMOG is echter veel meer dan SMOG-gebaren leren. Gezin en Handicap organiseert SMOG-cursussen voor professionelen én initiaties voor ouders.

  • Ben je een professionele begeleider?

Ben je een professionele begeleider of hulpverlener, en wil je SMOG introduceren in je school, voorziening of dienst voor mensen met een communicatie-beperking?  Schrijf je dan in voor een van de twee zesdaagse SMOG-opleidingen voor professionals. Die organiseren we jaarlijks in Kortrijk en Antwerpen. Behaalde jij je SMOG-certificaat na zes weken? Dan mag jij SMOG aan je cliënten en collega’s aanleren.

  • Ben je ouder, vrijwillige begeleider of familie?

Gebruikt je (volwassen) kind of pupil al SMOG in de voorziening, maar beheers jij  het onvoldoende? Gezin en Handicap organiseert op verschillende plaatsen in Vlaanderen een SMOG-initiatie voor ouders, broers en zussen, grootouders en vrijwillige begeleiders van SMOG-gebruikers. Tijdens deze twee avonden leer je de belangrijkste gebaren om gemakkelijker met je (volwassen) kind te communiceren. Vind jouw SMOG-initiatie in ons vormingsaanbod.

Visie over filmen van SMOG-gebaren

Omdat er veel onduidelijkheid blijft over het filmen en verspreiden van filmpjes met SMOG-gebaren, schreven we deze visietekst. Hier kan je lezen wat wel en niet toegelaten is en onze motivering.

Op zoek naar een SMOG-docent?

Wil jij je cliënten en collega’s een eenvoudig instrument bieden om zich beter te uiten? Zoek je iemand die je kind, je gezin of  SMOG kan aanleren? Neem contact met ons op: we gaan met jou mee op zoek naar de geknipte persoon.

Meer informatie? Bezoek de officiële SMOG-site, of neem contact met ons op.