…

Eerste momenten

Wie ouder is van een kind met extra zorgen, van een kind met een (vermoeden van) handicap herkent wellicht het gevoel dat een donkere wolk de verwachtte roze wolk vaak overschaduwt. De ene dag is die wolk al wat somberder dan de andere dag. Na een moeilijk gesprek of slecht nieuws donder je misschien even van je wolk af. Heeft je kind een stap vooruit gezet of loopt de dag echt soepel, dan loop je die dag met je hoofd in de wolken. De zorgen over je kind zijn en blijven er, net als de wolken boven je hoofd. Die kunnen overweldigend en soms ook verlammend aanvoelen. Maar altijd is er ook dat straaltje zon.

Project “Eerste momenten”

Sinds mei 2021 is Gezin en Handicap van start gegaan met het project “Eerste momenten”. Heb jij het vermoeden dat je kind een handicap heeft? Vernam je nog niet zo lang geleden dat je kind een handicap heeft? Dan nodigen wij je van harte uit voor onze vormingsreeks ‘Eerste momenten’. Gezin en Handicap wil samen met jou op pad gaan. Wij willen je informeren, inspireren en bemoedigen. Wij willen je aantonen dat je er niet alleen voor staat.

Tijdens de webinar reeks staan we stil bij wat je als ouder van een kind met een handicap allemaal moet weten om je kind en je gezin zo veel mogelijk kansen te geven. In verschillende sessies nemen we verschillende thema’s op. Tijdens elke webinarssessie krijg je van ons zeer toegankelijke informatie en geven we je massa’s tips en praktische adviezen mee. Vanzelfsprekend hebben wij ook aandacht voor jouw vragen en ervaringen. Je kan inschrijven voor de sessies waar jij op dit moment nood aan hebt, of je kan aan alle sessies deelnemen. Aan jou de keuze.

Inschrijven voor deze sessies kan op ons webinar channel.

 

Sessie 1 –  “Er is iets, wat nu?” – 27 mei – 19u30
“A diagnose is not a label, it’s a key to the door of understanding.”

De zoektocht vanaf het moment dat je voelt ‘er is iets aan de hand met mijn kind’ tot het moment van de diagnose is vaak een lange en intensieve weg. In deze webinar maken wij je wegwijs in de organisaties waar je terecht kan voor een diagnose. Wat zijn de stappen die na een diagnose gezet kunnen worden? En hoe gaat handelingsgerichte diagnose juist in zijn werk?

Lobke Goens, mama van Lou en Miel, komt het verhaal van haar eerste momenten met ons delen. Een medewerker van het centrum voor ontwikkelingsstoornissen (COS) vertelt ons hoe het maken van een diagnose in zijn werk gaat. Een CLB-medewerker komt toelichten hoe zij proberen los te komen van hokjes, labels en etiketjes.

​​​​​​​Er is ruimte om vragen te stellen via de chatfunctie en je ervaringen te delen met andere ouders.

Inschrijven

(Past de webinar niet in je agenda of lees je liever informatie? We zetten je via deze pagina al wat op weg.)

 

Sessie 2  – “Waar heb ik recht op?” – 24 juni – 19u30
Je kind met een handicap heeft recht op heel wat zaken. Dit is echter afhankelijk van diverse factoren. Onder andere de aard en ernst van de handicap en daarom ook verschillend voor iedereen. In deze sessie vertellen we je waar je recht op hebt en geven we tal van tips en praktische adviezen  om deze zaken aan te vragen.
Al gehoord van zorgtoeslag? Of weet je dat je misschien recht hebt op een verminderde telefoonfactuur? Een medewerker van KVG Sociaal Dienstbetoon vertelt het je allemaal.
​​​​​​​
De informatie in deze webinar is specifiek gericht op kinderen onder de 18 jaar.
​​​​​​​Er is ruimte om vragen te stellen via de chatfunctie en je ervaringen te delen met andere ouders.

Inschrijven

 

Sessie 3 – “Waar kan ik terecht voor zorg en ondersteuning?” – najaar 2021

Als ouder van een kind met een handicap wordt je meteen in het diepe gegooid. Dit zorgt vaak voor heel wat vragen. In deze webinar willen wij je wegwijs maken in de sector en hopelijk een deel van jullie vragen beantwoorden.

Enkele vragen die in de webinar aan bod zullen komen:

  • Waar moet ik beginnen? En waar kan ik terecht?
  • Hoe moet je een procedure opstarten als RTH niet voldoende is?
  • Wat is een PAB en hoe kan een PAB de gezinslast verlichten?
  • Nu lukt het thuis nog wel, maar moet ik me toch al ergens aanmelden?

Zorgen deze vragen voor stress en een onrustig gevoel in je lichaam? Wij helpen je graag de weg naar zorg en ondersteuning op een overzichtelijke en toegankelijke manier te vinden.

Inschrijven is mogelijk van zodra de datum van deze sessie vast ligt.

 

Sessie 4 – “Beleving van handicap in je gezin.” – najaar 2021

De impact van een kind met een handicap op je gezin is niet te onderschatten. Het heeft een groot effect op je partnerrelatie en het is belangrijk om de brussen niet uit het oog te verliezen. De webinar biedt heel wat stof tot nadenken. En is niet enkel interessant voor ouders, ook buren, familie, vrienden en anderen mensen uit de omgeving van ouders van een kind met een handicap kunnen hier heel wat uit leren. Wat betekent het om ouder te zijn van een kind met een handicap? Wat betekent het om een diagnose te krijgen? Hoe beleven andere ouders dit?

Inschrijven is mogelijk van zodra de datum van deze sessie vast ligt.

 

Sessie 5 – “Ontwikkeling stimuleren” –  najaar 2021

We zijn nog volop bezig om deze sessie vorm te geven.

 

 

 

Wil je graag op de hoogte blijven van dit project?
– Schrijf je in op onze nieuwsbrief
– Volg ons op facebook
– Neem een kijkje op ons channel