…

Vrije tijd - Spelen & snoezelen

Spelen en snoezelen, je kind vertroetelen
Spelen

Spelen en speelgoed zijn voor alle kinderen erg belangrijk. Ook voor kinderen met een handicap. Spelen is niet alleen plezant en leuk, maar het stimuleert ook de creativiteit, fantasie en sociale contacten en is belangrijk voor de algemene ontwikkeling van kinderen.

Een leuk filmpje over het belang van spelen: https://www.youtube.com/watch?v=BoIxBzTXOPA

Een interessante tekst, niet meer zo recent, over het belang van spelen voor kinderen met een handicap, met veel achtergrondinformatie en tips vind je hier.

Speelgoed

Soms is het niet zo eenvoudig om voor een kind met een handicap geschikt speelgoed te vinden. Een spelotheek geeft je de kans om een en ander te ontdekken en uit te proberen. Spelotheken voorzien een uitgebreid aanbod voor spel en spelen: speelgoed, spelmateriaal, aangepaste speel-, ontmoetingsruimte, informatie en advies.

Snoezelen

Snoezelen is de samentrekking van twee woorden: SNuffelen en dOEZELEN. Snuffelen staat voor het actieve deel: spelen, ontdekken, voelen. Doezelen verwijst naar genieten, luisteren, kijken, tot rust komen. Door te snoezelen stimuleer je de ontwikkeling van een kind met een handicap. Alle zintuigen (kunnen) worden geprikkeld. Al is er minstens evenveel aandacht voor het samen genieten. Je maakt contact met het kind, op zijn/haar tempo en in een sfeervolle omgeving.

Naast vaste snoezelruimtes bestaan er ook snoezelmobiels. Op die manier kan je een snoezelruimte tot bij jou laten komen.

Kando heeft bijv. een eigen, volledig uitgeruste snoezelruimte met een actief en ontspannend gedeelte. De ruimte wordt regelmatig vernieuwd en uitgebreid. De snoezelruimte bevat een rustige ruimte met een waterbed met bijpassende beelden en muziek. En een actieve ruimte met o.a. een ballenbad, een theaterruimte met podium, een visuele ruimte en een voelhoek. Verder vind je er ook een muziekwand, een interactieve vloer en tal van snoezelmaterialen. De snoezelruimte kan gereserveerd worden door gezinnen, bijv. voor een verjaardagsfeestje.

De snoezelruimte bevindt zich in ’t Mankement, Noorderlaan 4 in Zellik. Reserveren kan op 02 466 77 82.

Ook thuis kun je, soms met eenvoudige materialen, een snoezelhoekje inrichten. Enkele tips:

  • Voelen: vul een kussentje of zakje met steentjes, rijst- of gelkorrels. Zorg dat het kussentje of zakje wasbaar is en dat je de inhoud kan veranderen indien nodig.
  • Horen: vul doosjes  met verschillende materialen,  rammelaars, …
  • Kijken: reflecterende of fluorescerende objecten of spiegels die voor vervorming zorgen. Een discobal, party- of kerstlichtjes trekken zeker de aandacht van je kind.
  • Ruiken: je kan geur verspreiden door gebruik van watjes of doekjes.