…

Vakantie

Een toffe gezinsreis, vakanties of jeugdkampen voor je kinderen, of er als ouders eens met zijn tweetjes tussenuit? Vakantie is het moment om te herbronnen en aan broodnodige zelfzorg te doen. Gezin en Handicap geeft je alvast een paar tips om de vakanties van het hele gezin of de vakantieopvang van je kind(eren) optimaal te organiseren.

TIP: Wist je dat je je basisondersteuningsbudget kan opsparen? Dankzij het BOB komt er iedere maand 300 euro op je rekening, dat je maandelijks vrij en zonder verantwoording kan besteden. Maar bekijk het budget ook eens op jaarbasis. Door jaarlijks 3600 euro bij elkaar te sparen, wordt er misschien ineens meer mogelijk. Zo kan je dit budget bijvoorbeeld inzetten in vakantieperiodes waarin je extra ondersteuning kan gebruiken. Een vakantiewerker inzetten ter ondersteuning in periodes waarin je als ouder geen verlof kan inzetten of extra’s zodat die gezinsvakantie toch toegankelijker of haalbaarder is.

Voor je kind met een beperking

  • Kort durende opvang – Moet je tijdens de zomermaanden doorwerken? Dan biedt een centrum voor kortverblijf vaak een oplossing. Vaak organiseren die tijdens de schoolvakanties een specifieke vakantiewerking met spelletjes en uitstapjes. Hou er wel rekening mee dat net deze periodes heel gegeerd zijn, en je jouw aanvraag voor deze periodes dus goed op voorhand doorgeeft. Lees hier hoe je PVB kan ingezet worden.
  • Vakantiekampen – Laat je kind met een handicap een keertje (meer) op sportkampkamp of aangepaste vakantie gaan. Er is een mooi aanbod beschikbaar – via ziekenfondsen of andere organisaties, zoals  KVG Vrije Tijd en Hannibal. Wist je bijvoorbeeld dat ook het Rode Kruis   aangepaste vakantieweken organiseert? Je kind beleeft een toffe tijd met andere kinderen, jongeren of volwassenen, doet leuke activiteiten of ontdekt nieuwe dingen, en komt weer wat groter en stoerder thuis.
  • Jeugdpleinen, en andere reguliere vakantiewerking – Uiteraard kan je kind naar een aangepaste speelpleinwerking. Maar in het reguliere speelplein– of vakantiewerkingscircuit aansluiten is zeker het overwegen waard mits je dit op voorhand goed doorspreekt met de leiding. Ook hier geldt dat deze vakantie-initiatieven open zouden moeten staan voor iedereen.

Voor het hele gezin

Een leuke gezinsvakantie vastleggen zodat jullie met zijn allen samen prettig en ontspannen van elkaar en de zomer genieten? Topidee! Boek een all-in vakantie in de zon, of sla je tenten op een zomerse camping op. Sommige campings, of vakantiecentra, ziekenfondsen of organisaties  bieden ook een professionele begeleiding voor je kind met een beperking op je vakantiebestemming.

Hier kan je heel wat info vinden rond toegankelijke reizen, vervoer, hulpmiddelen enz.

Via deze link kan je vakantieverblijven ontdekken die het toegankelijkheidslabel van de Vlaamse overheid hebben gekregen.

Voor de brussen

Brussen kunnen er erg van genieten om eens niet gezien te worden als de broer of zus van een kind met een beperking. Op een sport- of taalkamp van bijvoorbeeld BLOSO of Topvakantie kunnen ze gewoon zichzelf zijn tussen leeftijdsgenoten.

Voor jullie als koppel

Als koppel met kinderen raak je elkaar vaak wat kwijt in de drukte. Zeker ouders die hun aandacht op de noden van hun kind toespitsen, brengen minder tijd samen door. Om als ouders dit bijzondere gezin te trekken is een goede verstandhouding belangrijk. Maar ook een goede verbinding tussen jullie als partners is levensnoodzakelijk. Een weekendje met zijn twee, of zelfs een week op kinderloze vakantie zijn geen overbodige luxe. We zouden zelfs durven stellen dat er met zijn tweetjes eens tussenuit trekken een absolute must is.