…

Borst- en Boezem Bewust!

Borstkankerpreventie bij vrouwen met een mentale beperking

Hoe pak je borstkankerpreventie aan als je dochter een verstandelijke handicap heeft?

Ook vrouwen met een verstandelijke handicap worden met borstkanker geconfronteerd. Omdat zij zelf of mensen uit hun naaste omgeving de diagnose kregen. Of omdat ze uitgenodigd worden voor een mammografie. Maar hoe maak je als ouder bevattelijk wat kanker is? En hoe bereid je jouw dochter of je zus op een borstonderzoek voor?

Heldere informatie over opsporing en preventie van borstkanker bestond tot voor kort niet. Toch niet op maat van vrouwen met een verstandelijke beperking. Zo brengt een borstonderzoek voor deze vrouwen vaak onnodig veel angst met zich mee. En dat is niet nodig – als zij en hun omgeving goed geïnformeerd zijn.

Daarom zette Gezin en Handicap een bewustwordingscampagne op het getouw, met infomomenten voor ouders, broers, zussen, vrijwilligers en begeleiders.

Daarnaast maakten we ook een heldere stappenplan – op maat van vrouwen met een verstandelijke beperking. De gratis brochure ‘Waarom en hoe naar je borsten laten kijken’ geeft je een leidraad in woord en beeld om borstkankerpreventie te bespreken, het zelfonderzoek aan te leren en je dochter of zus op de opsporingsmammografie voor te bereiden.

  • Je gratis Borsten Boezem Bewust-gids – De informatiebrochure Waarom en hoe naar je borsten laten kijken’ kun je hier downloaden.
  • Herkenbare getuigenis – “Als Ingrid haar diagnose niet op tijd had gekregen, had ze de strijd tegen borstkanker misschien verloren” – Ludo, broer van Ingrid, ex-borstkankerpatiënte met een verstandelijke handicap. Maak in dit filmpje kennis met Ingrid en haar omgeving.