…

Studiedag Wie beslist? Ethische thema’s (juridisch) gekaderd

17/12/2021 van 09:00 tot 16:00

Ouders, brussen, zorgverleners, voorzieningen, … die betrokken zijn bij de zorg voor mensen met een verstandelijke handicap worden vroeg of laat geconfronteerd met complexe, ethische vragen:

– Kan ik mijn dochter anticonceptie toedienen of kan een voorziening verplichten dat hun bewoners anticonceptie nemen? Mag ik mijn zoon laten steriliseren? Wie mag beslissen over een ingrijpende medische behandeling voor een persoon met een handicap onder bewind? Wie kan beslissen om een onverwachte en ongewenste zwangerschap af te breken van een vrouw met een verstandelijke handicap?

– Bij een van de mensen die wij begeleidden is er sprake van ernstige zelfverwaarlozing, toch weigert hij elke hulpverlening. Kunnen wij iemand verplichten tot hulpverlening?

– Kunnen wij met ouders afspraken maken over een waardig levenseinde voor een persoon met een professionele bewindvoerder?

– …

Achter deze vragen schuilt een juridisch (mensenrechtelijk) en ethisch kader over het recht om zelf te beslissen, bewind, dwang en de positie van voorzieningen. Tijdens deze studiedag verdiepen wij ons in dit kader en gaan we aan de slag met diverse casussen.

Je sprekers

Prof. dr. Tim Opgenhaffen is docent sociaal recht aan de UHasselt en gastdocent aan de universiteiten van Leuven en Luik. In zijn proefschrift evalueerde hij vrijheidsbeperkingen in de residentiële zorg vanuit een (mensen)rechtelijk perspectief. Zijn doctoraat werd bekroond met meerdere prijzen.

Mr. Walter Niewold was tot 2019 vrederechter in Hasselt. Door zijn bijzondere betrokkenheid bij kwetsbare doelgroepen, zijn vele lezingen voor ouders en werkenden in de sector verdiepte hij zich in een aantal knelpunten/ervaringen, waaronder de link tussen bewindvoering en patiëntenrechten.

Prof. dr. Axel Liégeois, hoogleraar zorgethiek en praktische theologie aan de Faculteit Theologie en Religiewetenschappen, KU Leuven. Hij is ethisch adviseur bij de Broeders van Liefde in Gent, waar hij de commissie ethiek coördineert en ethisch advies en vorming geeft.

Met bijzondere dank aan Prof. dr. Tim Wuyts, docent aan UHasselt. Tijdens de voorbereiding van deze studiedag konden wij op zijn expertise met o.a. de wetgeving bewindvoering en aanverwante regelgeving rekenen.

Programma

9.30u: Welkom

9.35 u.: ‘Tussen vrijheid en bescherming – mensenrechten in de zorg voor personen met een handicap’Prof dr. Tim Opgenhaffen

10.45 u.: pauze

11 uur: Wat leren we uit de wetgeving bewindvoering, de patiëntenrechten, de procedure voor gedwongen opname, … en wat is het verband tussen deze regelgevingen?Mr. Walter Niewold

12.15 u.: Wat is de rol/opdracht van (VAPH)-voorzieningen in dit verhaal? – Tim Opgenhaffen

12.45 u.: pauze

13.30 u.: Van ethische commissies naar moreel beraad –  Prof. dr. Axel Liégeois

14.00 u.: Wij leggen casussen voor aan Walter Niewold, Tim Opgenhaffen en Axel Liégeois.

  • medisch/seksueel
  • (gedwongen) hulpverlening
  • om en nabij het levenseinde

Wie een casus heeft voor het panel, mag deze vooraf bezorgen.

16 uur: Einde.

Praktisch

Kostprijs: 85 euro – ouders betalen 45 euro.

Na inschrijving ontvang je een factuur. Graag deze op voorhand betalen.

Covid

Graag hadden wij jullie voor deze studiedag live ontmoet. Gezien de ontwikkelingen mbt coronabesmettingen en de zorgzaamheid die jullie, in contacten met vaak kwetsbare personen, bewaken besloten wij om deze studiedag digitaal te organiseren. Wie ingeschreven is, ontvangt tijdig een vergaderlink en de presentaties voor deze studiedag. Voor deze studiedag voorzien we een replay tot en met maandag 20 december.

Hou er rekening mee dat het mailadres waarmee je inschrijft ook het mailadres is waarop je de vergaderlink voor de studiedag zal ontvangen. De studiedag verloopt via Webinar Geek. Dit is een zeer gebruiksvriendelijk programma. Je kan het webinar volgen vanaf je computer, laptop of  tablet. Je moet niets installeren, kijken kan via jouw persoonlijke link.

Een printklare uitnodiging vind je hier.

Alle betalingen verlopen via factuur.
Locatie:


Kaart niet beschikbaar
Inschrijven

Dit infomoment is volzet. Stuur een mailtje naar gezinenhandicap@kvg.be of bel naar 03 216 29 90 om u op de wachtlijst te zetten.

Soort ticket Prijs Plaatsen