Bewindvoering en beroepsethiek -VLB
Vormingsdag voor professionelen, maatschappelijk werkers
Een bewindvoering aanraden of aanvragen voor je cliënt is zeer ingrijpend en zou een weloverwogen beslissing moeten zijn die met de nodige omzichtigheid genomen wordt. Want hoe je het draait of keert, wie onder bewind geplaatst wordt, verliest in min of meerdere mate een aantal rechten. Tegelijkertijd biedt een bewindvoering een aantal mensen net een duidelijk kader en de nodige veiligheid om hun vleugels uit te slaan en in deze complexe samenleving zo zelfstandig mogelijk te functioneren. En soms is er geen ander weg dan een bewindvoering aan te vragen.
Als hulpverlener sta je vaak voor beslissingen. Meestal neem je die spontaan en intuïtief, maar soms is het aangewezen om meer doordacht te werken. Zeker in complexe situaties en als de gevolgen voor de cliënt, en het netwerk, zo ingrijpend en langdurig zijn. Zoals bij bewindvoering vaak het geval is.
Tijdens deze vormings-, gespreksdag zetten wij een aantal belangrijke aspecten over bewindvoering op een rij en neemt Kris Stas, experte in beroepsgeheim, deontologie en ethiek van de sociaalwerkpraktijk, ons mee in haar verhaal.
Op het programma:
9.30 u.: onthaal
10 uur: Bewindvoering in de praktijk: Wat? Voor wie? Hoe aanvragen? Opdracht bewindvoerder(s)? …. Wij maken ook tijd voor je eigen vragen (bezorg ze vooraf) en ervaringen – Lief Vanbael (Gezin en Handicap).
12.30 u.: broodjeslunch
13.30 u.: Het belang van doordacht handelen, van verder kijken dan wetten en deontologische codes… – Kris Stas (SAM vzw)
16 uur: einde
Praktisch
Max. 25 deelnemers.
Deelnameprijs: 85 euro (deelnemersmap, koffie, thee, frisdrank, lunch, fruit en vieruurtje is inbegrepen)
Tiensesteenweg 63
3000 Leuven