…

Kwaliteitsvol ouder worden met een verstandelijke handicap – ANT

22/04/2021 van 13:30 tot 17:00

Oud met een verstandelijke handicap: een dubbele valkuil?

De evoluties in de medische wereld brengen met zich mee dat mensen steeds ouder worden. Dit plaatst de maatschappij voor heel wat nieuwe vraagstukken.  Ook personen met een handicap worden steeds ouder. Toch zijn ze op sommige vlakken ook extra kwetsbaar. Dit doet heel wat vragen rijzen bij nauw betrokkenen en bij zorgverstrekkers:

  • Voor welke uitdagingen stellen ouder wordende personen met een handicap ons?
  • Wat zijn hun wensen?
  • Hoe kunnen we zorgen voor een kwaliteitsvolle oudere dag?
  • Hoe kunnen we een antwoord bieden op de veranderde noden?
  • Is er een andere omgang en aanpak nodig?
  • Hoe kan een voorziening structureel inspelen op deze vergrijzing?
Inhoud

Hadewych Schepens stelt ons de bevindingen voor uit haar doctoraat rond levenskwaliteit van oudere personen met een verstandelijke beperking.

We bekijken de levensverwachting nader, en ook de veranderende behoeften, vragen en wensen van ouder wordende personen met een verstandelijke handicap én hun ondersteuners.

We gaan kort in op specifieke problemen zoals dementie, en staan even stil bij de impact van een levenslang leven met een beperking.

Tenslotte reiken we handvatten aan voor een optimale ondersteuning, zodat we de levenskwaliteit zo lang mogelijk zo goed mogelijk kunnen houden. Daarbij hebben we het onder meer over een persoonsgerichte houding. We hebben aandacht voor fysieke aspecten en samenwerken met de medische wereld; voor het evenwicht tussen bezig zijn en rust; over zingeving en vroegtijdige zorgplanning, aanpassingen in de omgeving en andere aspecten.

We voorzien ruimte voor gesprek en vragen.

Inleider:

Hadewych Schepens, Orthopedagoge en doctoraatsstudent KuLeuven, Project Goud – Levenskwaliteit van oudere personen met een verstandelijke beperking

 

Een printklare uitnodiging vind je hier.

Alle betalingen verlopen via factuur.
Locatie:
KVG Algemeen Secretariaat
Arthur Goemaerelei 66
Antwerpen
Kaart wordt geladen...
Inschrijven

Met factuur: geef ons je factuurgegevens door.

€60,00