Beschermingsmaatregelen

Sinds 1 september 2014 is de nieuwe wetgeving over de beschermingsmaatregelen in werking getreden. Voor wie nu een juridische beschermingsmaatregel aanvraagt, is er niet langer sprake van de ‘verlengde minderjarigheid’ of de ‘voorlopige bewindvoering’, maar louter over de ‘bewindvoering’. Een bewindvoering ‘op maat’ van de persoon die bescherming nodig heeft.

Naar aanleiding van deze nieuwe wetgeving en de meldingen die we regelmatig ontvingen,  stuurde Gezin en Handicap, samen met een 50-tal andere organisaties op 6 januari 2016 een  ‘Open brief’ aan alle mogelijke gerechtelijke instanties. Bedoeling was om de onjuiste toepassing van de nieuwe wet beschermingsmaatregelen aan te klagen. We drongen aan op een correcte toepassing van de nieuwe wet bewindvoering. Deze open brief en de daaraan gekoppelde praktijkvoorbeelden vind je hier.

Dit was een krachtig signaal en een sterke oproep naar de vrederechters toe om de nieuwe wet, die uitgaat van veel respect en vertrouwen in de mogelijkheden van mensen met een handicap en hun netwerk, correct toe te passen.

Ondertussen is overleg met de korpschefs van de vrederechters tot stand gekomen én werd op 6 januari 2017 de website www.meldpuntbewindvoering.be officieel voorgesteld. Via deze website en het digitaal meldingsformulier kan Iedereen die met dit thema in contact komt knelpunten melden.

De goodwill van justitie om te komen tot een goede, toegankelijke werking is er. Toch blijft correcte en duidelijke informatie enorm belangrijk! Vandaar dat we ook dit najaar infomomenten inplannen, op volgende data en locaties:

Woensdag 25 oktober 2017 – Zellik
Woensdag 8 november 2017 – Roeselare
Woensdag 6 december 2017 – Merksplas

Bekijk alvast de modelformulieren die verschenen (geneeskundig verslag en formulieren voor verslaggeving) op de website van de Federale Overheidsdienst Justitie (onderaan die pagina).

Benieuwd hoe Walter Niewold, vrederechter in Hasselt en één van de sprekers van onze infoavonden rond beschermingsmaatregelen, tegen deze nieuwe wetgeving aankijkt? Lees hier het artikel uit Handiscoop. Algemene informatie over de nieuwe wetgeving vind je in deze Handiscoopartikels of de brochure ‘Hoe jezelf en je vermogen beschermen wanneer je het niet (meer) alleen kan?’.

Jouw verhalen en ervaringen zijn bij Gezin en Handicap zeker welkom! Bel ons even op op het nummer 03/216.29.90 of contacteer ons per e-mail: gezinenhandicap@kvg.be.

Update:  Federaal minister van justitie Koen Geens (CD&V) wil het aantal gerechtelijke kantons verminderen in het kader van zijn hervormingsproject. Deze hertekening van de gerechtelijke kantons en de betere geografische verdeling zou moeten zorgen voor een betere verdeling van de werklast.

De vredegerechten die zullen verdwijnen zijn:
Provincie Antwerpen: Hoogstraten, Arendonk, Herentals, Borgerhout, Berchem, Ekeren, Schilde
Provincie Oost-Vlaanderen: Zomergem, Sint-Niklaas (van 2 naar 1 kanton), Ronse
Provincie West-Vlaanderen: Diksmuide, Harelbeke, Wervik
Limburg: Maaseik, Borgloon
Brussel, Halle-Vilvoorde, Leuven: Oudergem, Grimbergen, Sint-Pieters-Leeuw, Kraainem, Haacht

Ben je niet zeker welke vrederechter bevoegd is, dan kan je de zoekactie starten op de webpagina van de FOD Justitie. Het enige dat je hiervoor dient in te vullen is je gemeente of provincie!

Update: In de nieuwe wetgeving wordt er bij voorkeur een familiale bewindvoerder aangeduid. Als familielid is het echter niet altijd even duidelijk wat je taken zijn, hoe je een invulling geeft aan je aanstelling, hoe je omgaat met het emotionele aspect van een bewind… De Koning Boudewijnstichting en de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat (Fednot) hebben daarom een brochure uitgewerkt waarin ze een antwoord proberen te bieden op veelvoorkomende vragen. Download de praktische gids hier!