…

Vrije tijd

Minstens even belangrijk als een deugddoende vakantie is de vrijetijdsbesteding. Niemand is een eiland. Samen met gelijkgestemden spelen, ontdekken of leren is dé manier om te ontspannen, met meer goesting en veerkracht aan je werk- of zorgweek te beginnen en gelukkiger in het leven te staan.

Voor je kind met een handicap

Ook kinderen, jongeren of volwassenen met een handicap hebben er baat bij zich buiten de school of dagopvang te ontplooien en zorgeloos te genieten van hun passies. En: een toffe vrijetijdsbesteding stimuleert hen bij het ontwikkelen van hun talenten en zelfvertrouwen.

Vrijetijdstrajectbegeleiders

Vind je kind niet wat het zoekt tussen het aanbod van hobbies of sportactiviteiten? Geen probleem: organisaties als KVG zetten hun vrijetijdstrajectbegeleiders voor je in en helpen je een geschikte vrijetijdsbesteding te vinden. De vrijetijdswerker zit met je kind samen en bespreekt zijn interesses en mogelijkheden. Ook ouders of begeleiders betrekt hij of zij bij dit gesprek. Dan maken ze samen een stappenplan op om aan de noden te voldoen.

Buddy

Nog fijner wordt het als je kind een gelijkgestemde kameraad vindt om zijn vrije tijd mee te beleven. Iemand die samen met je kind dingen onderneemt die zij beiden leuk vinden: een buddy. Fotografeert je zoon of dochter? Via de BUDDY-werking van de KVG vind je iemand die ook door fotografie gepassioneerd is, en zijn hobby samen met je kind wil beleven. Je legt online contact en spreekt af om er samen op uit te trekken. Je buddy maakt volgens jouw wensen op afgesproken tijdstippen tijd vrij.

Regulier vrijetijdsaanbod

Kijk zeker ook eens of je kind kan aansluiten bij het reguliere vrijetijdsaanbod, of bij een jeugdvereniging als de Chiro. Academies voor muziek, woord en beeld staan in principe ook voor jouw kind open. Een heldere communicatie en goede afspraken op voorhand voorkomen teleurstellingen achteraf. Mogelijk schakel je – via de persoonsvolgende financiering – een vrijwilliger in die je kind, tiener of jongvolwassene naar de sportclub of muziekschool voert of hem/haar erbij begeleidt. Wie hedendaagse dans wil beoefenen, bijvoorbeeld, vindt binnen het G-sportaanbod zijn gading niet. Dankzij een vrijwilliger kan hij of zij wél naar een reguliere balletschool.

Aangepast vrijetijdsaanbod

Er bestaat een mooi vrijetijdsaanbod voor (jonge) mensen met een beperking.

  • G-sport – Zo is er voor haast elke sporttak een G-sportvereniging. Die draaien vaak op vrijwilligers die zich vanuit hun passie voor hun sport engageren om ook jongeren en volwassenen met een beperking die sport voluit te laten beleven.
  • Jeugdverenigingen – Gaat je kind liever niet naar de reguliere jeugdvereniging? Dan kun je kijken of AKABE iets voor hem is: scouting voor kinderen en jongeren met én zonder een handicap. Een AKABE-werking vind je in aparte groepen of takken zijn, of in een inclusieve scoutsverenigingen.
  • Activiteiten – Een aantal organisaties en/of ziekenfondsen biedt activiteiten aan die specifiek afgestemd zijn op kinderen of jongeren met een handicap. Bijvoorbeeld een wekelijkse creaclub, jeugdateliers, of yogales. Of een boeiende daguitstap of workshop. Meestal kun je ook bij deze verenigingen terecht voor speelpleinwerking, weekends of kampen tijdens schoolvakanties. Zo vind je bij KVG Vorming vast een leuke en betaalbare activiteit naar je meug.

Een lijst van nuttige adressen en websites vind je binnenkort hier. Voor meer vragen rond aangepaste vakanties, bel je best naar jouw lokale KVG-kantoor.

Voor de ouders

Of je nu hardloopt, salsa danst, schildert of sterren observeert … wie zijn passies beleeft, heeft meer energie en veerkracht en is minder vatbaar voor een burn-out. Bovendien geeft een fijne hobby je als zorgende ouder de kans om andere mensen te ontmoeten, je sociale isolement te doorbreken, en het over iets anders te hebben dan de zorg voor je kind.

Voor brussen

Ook voor je (minderjarige) kinderen is een leuke vrijetijdsbesteding geen overbodige luxe. Voor de brussen is het belangrijk dat zij zorgeloos kunnen spelen en ontdekken, met leeftijdsgenootjes, buiten de school en zelfs buiten het gezin. Het verbreedt hun horizon, en geeft hen de ruimte om zichzelf te zijn, en een andere identiteit te beleven als die van broer of zus van een kind met een handicap.